Pas på med sprit på orglet

08-04-2020

Hvordan kan man gøre sit for at holde smittespredningen nede, når man i denne tid (en sjælden gang) får lov at spille på orglet i kirken eller kapellet? Coronavirussen kan ifølge fagfolk overleve på hårde overflader i op til tre døgn. Det kan være fristende at give hele spillebordet en ordentlig omgang sprit – men er det nu også en god ide? Vi har spurgt de fire store orgelbyggerier om, hvordan man bedst forholder sig.

Svaret er, at det især kommer an på, hvad belægningen på orgeltangenterne er lavet af. På en del ældre og nok især mindre orgler, særligt fra 1970’erne og 80’erne, er belægningen på undertangenterne lavet af plastik, og så er der ikke nogen problemer i at bruge sprit.

Hvis den dermed er fremstillet af naturben, hvilket har været standard de seneste årtier, bør man være mere påpasselig. Orgelbyggerne er dog ikke helt enige om, hvorvidt det går an at bruge lidt husholdningssprit, i så fald gerne opblandet med 30 procent vand. Man kan dog godt konkludere, at det næppe er en god ide at gøre det på daglig basis, men at man bør afspritte hænderne før og efter sit spil og så nøjes med vand og lidt opvaskemiddel på tangenterne efter behov.

På tangenter af rent træ med voksbelægning skal man undgå sprit.

Samtidig gælder det generelt, når man vasker tangenterne, at man skal sørge for, at kluden kun er let fugtig. Hvis der kommer vand ned mellem tangenterne, kan det forsage rust på metalstifterne. Desuden kan tangenten blive deform, så belægningen ender med at falde af.

I maj-nummeret af Organist.org kan man se, hvad de enkelte orgelbyggerfirmaer svarede i vores rundspørge.